Izgradnja Centra baročne umetnosti v Šmarju pri Jelšah - Cajzek, Rok (Gradbeni vestnik, 2013)
V članku sta predstavljeni rekonstrukcija in dograditev več kot stoletje starega župnijskega gospodarskega poslopja v Šmarju pri Jelšah z namenom njegove preureditve v Center baročne umetnosti. V ta namen se je občina Šmarje pri Jelšah leta 2008 prijavila na razpis Regionalni razvojni programi za krepitev regionalnih razvoj-nih potencialov za obdobje 2007-2013 in pridobila nepovratna sredstva za investicijo. Pomemben del finančnih sredstev je občina prispevala tudi sama iz svojega proračuna. S tem je bila pridobljenapomembna zgradba za hrambo bogate kulturne dediščine iz šmarske Kalvarije, ki velja za enega izmed najobsežnejših baročnih umetnostnih kompleksov v Sloveniji. Gradbena dela so se pričela v začetku avgusta 2011, objekt pa je bil dokončan v drugi polovici maja 2012. Center baročne umetnosti v Šmarju pri Jelšah ima trenutno status muzeja v nastajanju, saj zbirka še ni v celoti dokončana.
Keywords: Center baročne umetnosti; Centre of Baroque Art; civil engineering; cultural heritage; gradbeništvo; kulturna dediščina; museum; muzeji; reconstruction; rekonstrukcija; sanacija zgradb; Šmarje pri Jelšah; Šmarje pri Jelšah Municipality