Retorika - orodje medkulturne komunikacije starih Grkov in Rimljanov - Žmavc, Janja (Šolsko polje, 2008)
V prispevku bomo prikazali retoriko kot enega pomembnejših, morda celo ključnih dejavnikov v medkulturnem srečevanju starih Grkov in Rimljanov. Retorika kot veščina javnega prepričevanja je na eni strani tesno povezana z razvojem oblik formalnega govora v obeh antičnih civilizacijah, na drugi strani pa je njen lasten razvoj v teoretsko veščino, ki je postala temelj antičnega izobraževanja, ustvaril pogoje za uspešno medkulturno komunikacijo med grško in rimsko kulturo. To okoliščino je mogoče videti zlasti v obdobju zgodnje rimske republike, ko se prvine grške in rimske retorike v javnem diskurzu že tesno prepletajo, obenem pa še vedno kažejo nekatere svoje tipičneznačilnosti. V tej točki bi lahko govorili tudi o nastanku retorike kotskupnega komunikacijskega sredstva dveh kultur, ki se je kasneje razvilo v kompleksen in koherenten sistem pravil in kot družbeno kulturni fenomen obvladovalo vso antiko.
Keywords: education; govorniški pouk; Greek rhetoric; grška retorika; intercultural communication; medkulturna komunikacija; retorična praksa; retorična teorija; rhetorical lessons; rhetorical practice; rhetorical theory; rimska retorika; Roman rhetoric; Šolsko polje; The School field; vzgoja in izobraževanje