Transjugular intrahepatic portosystemic shunt (TIPS) - Šurlan, Miloš (Radiology and oncology (Ljubljana), 2000)
Izhodišča. Avtorji prikazujejo indikacije in kontraincikacije za transjugularni intrahepatalni portosistemski šant, ki jih delimo na absolutne in relativne. Absolutne indikacije so sveža in ponovna krvavitev iz varic požiralnika in trdovratni ascites. Relativne indikacije so splenomegalija s hipersplenizmom, Budd-Chariev sindrom, preprečevanje zapletov pred presaditvijo jeter in hepatorenalni sindrom. Absolutni kontraindikaciji sta huda okvara jeter in odpoved desnega srca, relativne pa so policistična degeneracija jeter, novotvorbe, zapora portalne vene in hujša lokalna ali sistemska okužba. Pred posegom določimo stopnjo okvare jeter, desnega srca in ledvic, naredimo biokemične in krvne preiskave s testi koagulacije ter določimo koncentracijo amoniaka v serumu in preverimo prehodnost portalne vene. Natančno je pisana izvedba posega, skrb za bolnika in njegovo spremljanje po posegu. Poseg je uspešen v 93-100%, smrtnost znotraj 30 dni zaradi transjugularnega intrahepatalnega portosistemskega šanta je 1-3%. Krvavitev ustavimo v 95-100%, ascites se izboljša v 87-92% in ledvično delovanje v 81%, pri hipersplenizmu se trombocitopenija izboljša pri 75% in levkopenija pri 50% bolnikov. Zapletov ob posegu je relativno malo, več jih jekasneje zaradi zožitev in zapor šanta. Po dveh letih je šant prehoden pri 50% bolnikov. V naši skupini 29 bolnikov, zdravljenih v obdobju štirih let, s povprečnim časom opazovanja 2 leti je še živih (75,9%) bolnikov, umrlo jih je 7 (24,1%). Šest umrlih bolnikov je imelo alkoholno cirozo jeter, pri dveh bolnikih pa vzrok smrti ni povezan s transjugularnim intrahepatalnim portosistemskim šantom oziroma cirozo jeter. Zaključki. TIPS je zlasti učinkovita metoda za ustavljanje svežih varikoznih krvavitev. (Izvleček prekinjen pri 2000 znakih).
Keywords: bolezni; Esophageal and gastric varices; gastroenterologija; Hepatic encephalopathy; Hepatomegaly; Hepatorenal syndrome; Intraoperative complications; jetra; Liver transplantation; ožilje; Patient selection; Portasystemic shunt, transjugular intrahepatic; Splenomegaly; TIPS; Treatment outcome; varice; zdravljenje