Rak in vadba - But-Hadžić, Jasna (Šport (Ljubljana), 2016)
Rakave bolezni so eden vodilnih vzrokov umrljivosti v Sloveniji. Pri dveh najpogostejših oblikah raka, raku dojke in debelega črevesa so študije pokazale nesporen pomen redne telesne vadbe na zmanjšanje pojavnosti teh oblik raka. Redno telesno dejavni imajo do 25% manjše tveganje za rak debelega črevesa in danke ter do 12% manjše tveganje za rak dojke. Vadba je lahko pomembna tudi med in po onkološkem zdravljenju saj dviguje kakovost življenja, zmanjšuje utrujenost in pri nekaterih oblikah raka izboljšuje preživetje.
Keywords: breast cancer; colon cancer; physical activity; rak debelega črevesa in danke; rak dojke; sport; šport; telesna dejavnost; vadba