Vloga ginekologov v reproduktivnem zdravstvenem varstvu žensk v fazi zagona državnega programa ZORA - Kirar-Fazarinc, Irena (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Ginekologi v reproduktivnem zdravstvenem varstvu žensk na primarni ravni predstavljajo bistveni člen pri izvajanju Državnega programa ZORA in to tako zaradi svoje organiziranosti in strokovnosti kot tudi zaradi povezanosti,dobrega in zaupnega odnosa s svojimi opredeljenimi ženskami. V začetku aktivnega presejanja za raka materničnega vratu imajo ginekologi pomembno nalogo, da poskrbijo za opredeljene ženske tako, da prihajajo na preventivne preglede v priporočenem intervalu. Vabljenje je najbo j preizkušenin varen način aktivnega presejanja, za kar pa je treba imeti kriterije. Te kriterije je izdelala Strokovna komisija za organizacijo, epidemiologijo in informatiko DP ZORA. S tem je omogočila, da bo faza zagona uspešna in za ženske varna. Zaključki. Predstavljena je priprava na vabljenje žensk in postopki za opredeljevanje žensk v podskupine za pošiljanje vabil tervloga ginekologa v opredeljevanju skupine žensk, ki so si doslej že izbraleosebnega ginekologa. Prikazan je način razporejanja za ginekologa že opredeljenih žensk v enoletne in triletne preventivne sheme ter opredelitve žensk, ki po različnih strokovnih priporočilih potrebujejo bolj pogosto kurativno obravnavo. Opisane so tudi ovire pri pripravi vabljenja in določanjukategorij žensk zaradi raznolikih programov za vnos podatkov, odsotnosti identifikacijske številke za povezovanje podatkovnih zbirk pregledanih žensk in njihovo sledenje in zaradi neenotnih oblik in kakovosti citopatoloških izvidov. Izpostavljene so najpomembnejše naloge ginekologov za uspešno izvajanje DP ZORA.
Keywords: Cervix Neoplasms; ginekologija; Ginekološke, zdravstvene službe; maternični vrat; Maternični vrat, novotvorbe; Preventive Medicine; Preventivna medicina; rak (medicina); Reproductive Medicine; Reproduktivna medicina; Vaginal Smears; Vaginalni razmazi; woman; Women'S Health Services; zdravstveno varstvo; ženske