Zofka Kveder in Simona Semenič - Pezdirc-Bartol, Mateja (Amfiteater (Ljubljana), 2019)
Ker je Zofka Kveder prva pomembnejša slovenska dramatičarka, Simona Semenič pa sto let kasneje postane najvidnejša slovenska dramatičarka, nas bo zanimalo, kakšno izobrazbeno in ustvarjalno pot sta prehodili avtorici ter kakšne možnosti preživetja s pisateljskim delom ponuja čas nekoč in danes. Članek prikazuje inovativnost njune pisave na ravni motivnotematske analize in dramske forme. Vzporednice v njunem dramskem opusu so vidne zlasti na ravni avtobiografskih prvin, tematizacije ženske, njene izkušnje in želje pa tudi v rušenju družbenih tabujev, pri čemer je Zofka Kveder zavezana realistični poetiki resne psihološko utemeljene drame, njen opus žanrsko in slogovno izhaja iz prevladujočih literarnih okvirov s konca 19. stoletja, medtem ko izbrana besedila Simone Semenič kažejo na žanrsko pestrost in hibridnost njene pisave, formalne inovacije pa so kar najtesneje povezane z vprašanji recepcije in moči gledališča danes.
Keywords: dramatic form; dramatičarke; dramska forma; education; ethics; etika; female playwrights; izobrazba; Kveder, Zofka; motifs and themes; motivi in teme; poklicni status; professional status; Semenič, Simona; Slovenian drama; slovenska dramatika