Zadovoljstvo oseb po amputaciji zgornjega uda s protezo - Mlakar, Maja (Rehabilitacija (Ljubljana), 2015)
Uvod: Ena od možnosti rehabilitacije oseb po amputaciji zgornjega uda je oskrba z ustrezno protezo. Rehabilitacija s protezo bo uspešna, če bo oseba protezo sprejela in uporabljala. Ker so po izkušnjah tima za rehabilitacijo oseb po amputaciji zgornjega uda osebe različno zadovoljne s protezami, smo želeli od uporabnikov izvedeti, s čim so ali niso zadovoljni in na katere dejavnike moramo biti pri oskrbi s protezo za zgornji ud v prihodnje še posebej pozorni. Metode: V študijo smo vključili odrasle osebe po enostranski amputaciji zgornjega uda (amputacija v zapestju ali višja amputacija), ki protezo za zgornji ud uporabljajo že vsaj dve leti. Pripravili smo vprašalnik in z njim intervjuvali vključene osebe. Vprašalnik sestavlja 6 vprašanj in 8 štiristopenjskih ocenjevalnih lestvic. Rezultati: V raziskavi je sodelovalo 19 oseb: 5 žensk in 14 moških, v povprečju starih 50 let (od 20 do 84 let). Ugotovili smo, da so bile vključene osebe najbolj zadovoljne z načinom nameščanja in snemanja proteze ter njenim videzom, najmanj pa z zračnostjo proteznega ležišča, uporabnostjo pri dnevnih dejavnostih in s funkcionalnostjo. Le štiri od vključenih oseb so zračnost ocenile z dobro, velika večina s slabo. Slaba polovica vključenih je bila nezadovoljna s trpežnostjo protez. Udobnost ležišča pa je dobri dve tretjini vprašanih ocenila z dobro in odlično, le dva s slabo. S težo proteze sta bila nezadovoljna dva uporabnika estetskih protez; ravno tako štirje od šestih uporabnikov funkcionalno mehanske proteze ter uporabnica električne proteze. Zaključek: Osebe z amputacijo zgornjega uda, vključene v našo študijo, so najbolj zadovoljne z načinom nameščanja in snemanja proteze ter videzom, najmanj pa z zračnostjo proteze ter z njeno uporabnostjo pri dnevnih dejavnostih in funkcionalnostjo.
Keywords: amputacija zgornjega uda; Guidelines as Topic; Hip Fractures; proteza za zgornje ude; Quality of Life; surgery; upper limb amputation; upper limb prosthesis; user satisfaction; zadovoljstvo uporabnikov