The essay on stage - Toporišič, Tomaž (Primerjalna književnost, 2010)
Prispevek podrobneje obravnava fenomen "gledališkega" eseja ali eseja na odru kot primera dinamične mojstrovine singularnosti in pluralnosti (Jean-Luc Nancy) in performativne avtopoetske povratne zanke (Erica Fischer-Lichte) med igralci in gledalci. Prispevek uporablja koncepte singularne pluralnosti in estetske performativnosti za izbrane odrske fenomene.
Keywords: gledališče; theater; gledališka estetika; gledališki esej; performativnost; singularnost; povratna zanka