Razvoj sodobne vzgoje za zdravje za bodoče starše in starše dojenčkov - Drglin, Zalka (knjige, 2021)
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v sklopu projekta Nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalnih skupnostih in projekta Model skupnostnega pristopa krepitve zdravja in zmanjševanja neenakosti v zdravju v lokalnih skupnostih strokovno usmerjal izvajanje aktivnosti na petindvajsetih izbranih lokacijah zdravstvenih domov ali konzorcijev zdravstvenih domov, ki so se prijavili na razpis Ministrstva za zdravje Republike Slovenije. Del projektnih aktivnosti za izvedbo na terenu je bilo izvajanje prenovljenega programa Priprave na porod in starševstvo (v nadaljevanju PPS). Program PPS je namenjen vsem nosečnicam in njihovim partnerjem (oz. spremljevalcem po izbiri nosečnice). Gre za skupinsko obliko vzgoje za zdravje, kjer strokovnjaki udeležencem posredujejo ustrezne informacije, jih učijo veščin v skrbi zase in novega družinskega član oz. celotne družine ter jim nudijo podporo in pomoč pri krepitvi zdravja in zdravega načina življenja v nosečnosti in po rojstvu otroka.Osnovni program Priprava na porod in starševstvo je strukturiran in standardiziran program vzgoje za zdravje za nosečnice oziroma bodoče starše s predpisano vsebino, kadrom, obsegom, časom trajanja in pristopom. Izvaja se v integriranem Centru za krepitev zdravja (v nadaljevanju iCKZ) ali v okviru katere druge organizacijske enote znotraj zdravstvenega doma; v tem primeru vodja programa PPS sodeluje z integriranim CKZ.
Keywords: dojenčki; dojenje; elektronske knjige; evalvacija; nega; Nosečnice; nosečnost; poporodna doba; poročila; Porod; Priprave; programi; Starševstvo; Vzgoja za zdravje; zdravje; zdravo življenje