Oxidation of the Al2O3-TiB2 composites produced with the reduction-combustion synthesis technique - Ergin, Nuri (Materiali in tehnologije, 2013)
V tej študiji je bil sintetiziran kompozit Al2O3-TiB2 v električni uporovni peči z normalno atmosfero pri enoosnem tlaku 150 MPa in 4 h pri 1200 °C z uporabo tehnike redukcijske zgorevne sinteze. Začetna mešanica prahov, uporabljena v tej študiji, je bila Al+TiO2+B2O3. Z rentgensko difrakcijo so bili v izdelanem kompozitu odkriti TiB2, Al2O3 in nekaj faz v sledovih. Gostota vzorcev je bila izmerjena z Arhimedovo tehniko. Relativna gostota kompozita je bila 94,2-odstotna. Oksidacijske lastnosti kompozita so bile preiskane na zraku po 64 h na temperaturah 600 °C, 800 °C in 1000 °C. Izračunana aktivacijska energija kompozita je bila 90 kJ/mol.
Keywords: composite; kompozit; aluminijev oksid; sintering; reduction combustion synthesis; titanov borid; sintranje; oxidation; redukcijska zgorevna sinteza; oksidacija