KRALJEVINA JUGOSLAVIJA UPRAVA ZA ZAŠTITU Razred 23 (2) INDUSTRISKE SVOJINE Izdan 15 maja 1933. PATENTNI SPIS ŠT 10005 Fsajevič Natalija, Ljubljana, Jugoslavija. Postopek za proizvajanje mehkega mila. Prijava z dne 23. maja 1932. __________ Velja od 1. oktobra 1932. Predmet izuma je postopek za izdelovanje mehkega športnega toaletnega mila v obliki paste. Milo se more spravljati v tube in je vsled tega zlasti pripravno za u-porabo na potovanjih i t. d., ker odpadejo celuloidne ali drugačne posode, v katerih se je dosedaj jemalo s seboj milo v trdni obliki. Mehka konzistenca mila se glasom izuma doseže s tem, da se staljenim maščobam, katere tvorijo poglavitno sestavino mila, dodaja kalijev lug v pravilno odmerjenih dozah in na poseben način. V naslednjem je naveden primer za izvedbo izumljenega postopka. Staljeni zmesi 500 gr čiste svinjske masti in 500 gr kokosovega masla se doda 1125 ccm kalijevega luga z gostoto 20°. To se zgodi na ta način, da se ena četrtina celokupne množine kalijevega luga vpliva v tankem curku v gornje zmes, se dobro meša in segreva do blizu vrelišča. Nato se doda zopet ena četrtina luga in se postopa enako, slednjič še ena in končno poslednja četrtina kalijevega luga. Končno se vse skupaj kuha. Da se preizkusi kvaliteta produkta, se nekaj kapljic dobljene snovi kuha v vodi. Ako se kapljice hitro raztopijo in pri o-hladitvi ne izločujejo maščobe, je produkt izgotovljen. Če pa je raztopina kalna, se mora kuhati še dalje in obenem preizkušati, dali je dodana množina kalijevega luga zadostna. O tem se prepričamo takole: Dotični raztopini sa doda kapljica razto-ine fenolftaleina (1 gr:400 gr alkohola), e je luga zadosti, se okolica kapljice pobarva temnordeče, če pa ga je premalo, se pobarva samo roza-rdeče. V tem slučaju se doda na pr. 5 ccm luga in se kuha dalje, na pr. % ure. Nato se ponovno napravi opisana preizkušnja. V slučaju, da je produkt pregost, se doda vrela voda, na pr. pol litra, in se ponovno kuha. Slednjič se masi doda 100 gr glicerina in se kuha, dokler se ne zgosti. Ko se je milo ohladilo, ima konzistenco gostega masla in je pripravljeno za polnenje tub. Milo se parfumira s tem, da se na pr. cvetno olje, umetno rožno olje i t. d. primeša hladni masi in se dobro premeša. Tuni se more milo pobarvati, s tem da se barvilo za milo takoj spočetka doda maščobam. Patentni zahtev: Postopek za proizvajanje mehkega mila, označen s tem, da se staljenim maščobam, ki tvorijo poglavitno sestavino mila (na pr-zmesi 500 gr čiste svinjske masti in 500 gr kokosovega masla), polagoma dodaja kalijev lug (na pr. 1125 cm3) v tankem curku, pri čemer se dodajanje kalijevega luga vrši v več oddelkih (na pr. vsakikrat po ena četrtina celokupne množine) in se po vsakem dodatku snov dobro premeša in segreva do blizu vrelišča. Din. 5.