List 7. Gospodarske skušnje. Nakaljevanje jabolčnih in hrusevih pesek. Približuje se pomlad in ž njo vred tudi setev pesek sadnega drevja. Vsakemu kolikor toliko izurjenemu sad-jerejeu je pa gotovo znano, da, ako se jabolčne in hru-ševe peške suhe sejejo in se tisto spomlad v zemlji dobro ne zmočijo (vlage ne navzamejo) in zmrznejo, je delo toliko kot zastonj , ker peške tisto leto ne zelenć in jih potem miši ali pa druge živali požro, ali pa tudi še celo segnijo. Kdor ima toraj kaj takega semena, ali ga naročenega prepozno dobi, ni še nič zamujenega, ker se temu z nakaljenjem lahko pomaga in se zaželeni vspeh doseže. Nakaljujejo se pa peške tako-le: Suho seme se 24 do 48 ur v vodi namaka; potem se voda odcedi, peške se denejo v majhen žakljiček (dobro služi v to kak star, še ne raztrgan žep) in se se žakljičem vred za kak poldrugi decimeter globoko na solčnem kraji (najbolje ob kakem zi$u) v rahlo zemljo zakopljejo. Ako seme prestaro Stik pa sprideno ni in imajo klice še ----- 50 ___ moč življenja v sebi, bo v 4—5 tednih, ako je pa dobro toplo, še poprej se razpokalo in kaliti začelo* Ko so se tako peške nakalile , se varno iz žakljička v kako skledo stresejo in nekoliko s pepelom pomešajo (kar dobro kebrove črve „ogrce" od mladih koreninic odganja), potem se v gredico, za setev pripravljeno, v jamice, po 3 do 5 centri metrov globoke, vrstoma vsejejo. Ta poskušnja se mi je lansko leto, ko je bilo vedno o pravem času za setev pesek premokro, in sem jih nekoliko zadnje dni aprila, a nekoliko pa še le meseca maja vsej al, prav dobro obnesla. Matija Rant, narodni učitelj.