Paliativno bronhoskopsko zdravljenje tumorskega zoženja velikih dihalnih poti - Debeljak, Andrej (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Želeli smo prikazati naše triletne izkušnje z bronhoskopskim zdravljenjem zoženj zaradi centralnih bronhialnih tumorjev. Metode. V letih 2000, 2001 in 2002 smo zdravili 52 bolnikov, 43 moških, 9 žensk, starih 62,310,8 leta z zoženjem centralnih dihalnih poti zaradi primarnega ali sekundarnega malignega tumorja 47 (90%) ali benignih bolezni 5 (10%). Uporabljali smo lokalno anestezijo z lidokainom pri vseh 52 bolnikih, pregledanih z upogljivimi instrumenti Olympus. Dodatno smo 25 bolnikom, ki smojih bronhoskopirali s togim bronhoskopom Storz, dali tudi fentanil ali diprivan. Tumor smo odstranjevali mehansko in z elektroresekcijo (Olympus). Pri dveh bolnikih smo vstavili v sapnik opornico (Rusch). Rezultati. Zdravili smo 17 (33%) bolnikov s tumorjem v sapniku, 14 (27%) v desnem, 15 (29%) v levem glavnem bronhiju ter 6 (11%) v bo j perifernih bronhijih. Kombinacijo mehanične odstranitve in elektroresekcije smo uporabili pri 32 (61%), samo mehanično odstranitevpri 4 (8%) in samo elektroresekcijo pri 16 (31%) bolnikih. Simptomatsko izboljšanje smo dosegli pri 41 (79%) bolnikih. Pri 47 bolnikih z malignimi boleznimi smo bronhoskopsko zdravljenje uporabili ob prvem diagnostičnem posegu pri 28 (60%), po dodatnem kirurškem zdravljenju, obsevanju ali kemoterapiji pri 14 (30%) in med drugimi načini zdravljenja pri 5 (10%) bolnikov. Zaradi hipoksemije smo morali pri enem bolniku poseg prekiniti. Medposegom ni nihče umrl. Zaključki. Mehanična in elektrokavterska odstranitev centralnega bronhialnega tumorja ter vstavljanje opornic z uporaboupogljivega in/ali togega bronhoskopa so učinkoviti in relativno varni načini simptomatskega zdravljenja.
Keywords: Bronchial Neoplasms; Bronchoscopy; Bronhialne novotvorbe; Bronhoskopija; dihalne poti; mehanska odstranitev; neoplasm; Paliativna oskrba; Palliative Care; Pathology; Retrospective Studies; Retrospektivne študije; Sapnik, novotvorbe; stenoze; Therapy; Tracheal Neoplasms; tumor