352 Gospodarske skušnje. Kako da gospodar telice dobi namesti juncekov, govorili smo v našem zadnjem listu po skušnjah poštarja gosp. Nocka ki svetuje, krave le s polnim vimenom, tedaj zjutraj ali zvečer, predno so omolžene bile, peljati k juncu. Prav to potrjuje tudi oskrbnik neke velike grajščine gosp. Nosseck v „Wiener landw. Zeitg." On piše tako-le : Naše krave smo zmerom zvečer ob 6. uri peljali k biku, in res je, da dobivamo med 100 teleti 80—85 telic. Naš gospodar, večkrat od nas poprašan: kaj more temu vzrok biti, ni nikoli hotel nam pravega odgovora dati, morebiti misleč, da se bodemo smejali, če nam svojo skrivnost razodene. Enkrat nam je vendar odkritosrčno to povedal* Rekel nam je, naj se telica, ko se prvikrat poja, ne pelje koj k biku, ampak še le drugikrat, in to vselej zvečer o mraku. Težko bode ključ k tej natorni skrivnosti najti, vendar skušnja me uči, da je res tako. Kako orehe sveže (frisne) ohraniti. Znano je, da jedrca orehova o nastopu zime dobijo nekak žarkov (oljnat) okus, kar jim vrednost jemlje. Da taki orehi zopet sveži postanejo, priporočajo gospodarski časniki kot gotovo sreddtvo to-le: Orehi naj se namakajo 48 ur v mlačnem mleku, potem pa naj se dado na zraku ohladiti. Ko bi mleka ne bilo pri hiši, se da to tudi doseči s tem, da se orehi položijo v mlačno malo osoljeno vodo, samo da v tej vodi se morajo namakati 5—6 dni. Pri tem ravnanji vlaga mleka ali vode prešine orehovo lupino in pomoči jedrce v njem, ki se potem napne in tako zopet sveže postane, da se nova tanka kožica oreha ravno tako olušiti da; kakor pri ravno dozorelih orehih.