The cognitive aspects of Europe's security and defence challenges - Senčar, Igor (Sodobni vojaški izzivi, 2021)
Evropski posthladnovojni red je temeljil na panevropskem konsenzu, da je demokracija edini vir legitimnosti, dokler se niso udejanjanju vizije celovite in svobodne Evrope, ki je v miru sama s seboj, uprle kremeljske oblasti. Prišlo je do spremembe paradigme - sistemsko tekmovanje namesto sodelovanja. Ruski revizionizem pomeni največjo varnostno grožnjo za Evropo. Narava grožnje ni bila pravočasno zaznana. Pri napadu na posthladnovojni red ni šlo le za klasično vojno, ki temelji na trdi moči, saj vojna poteka tudi v kognitivni sferi, kar za odprte, demokratične družbe pomeni poseben izziv. To je bil tudi normativni napad. Za učinkovit odgovor sta nujna mentalni premik in krepitev kognitivne odpornosti ter tudi solidarnosti kot eni najpomembnejših temeljev varnosti.
Keywords: cognitive resilience; European Union; Evropska unija; informacijska vojna; information warfare; international security; kognitivna odpornost; mednarodna varnost; normative conflict; normativni konflikt; revisionist power; revizionizem