Vreme beds and the genesis of the karst caves in them in wider surroudings of Škocjanske jame (Škocjanske jame caves, Slovenia) - Knez, Martin (Acta carsologica, 1995)
Vremske plasti (maastrichtij) sestavljajo predvsem drobnoplastni temni apnenci, ki so ponekog močno bituminozni, redkeje laporni apnenci in premogovi skrilavci ter ponekod vložki premoga. Po strukturi je apnenec biomikrit tipa wackstone-packstone. Med omenjenimi plastmi se pojavljajo tudi breče, ki so najverjetneje singenetskega nastanka. Fosilni ostanki kažejo, da se je večji del vremskih plasti sedimentiral v plitvem morju. Na obravnavanem ozemlju je v vremskih plasteh samo 6,2% vseh jam oziroma komaj 0,3 jame/km2, kar je dve tretjini pod povprečjem.
Keywords: kras (geologija); krasoslovje; kraške jame; List of caves in Slovenia; speleologija; Škocjan Caves; Škocjanske jame