Operacijsko zdravljenje raka debelega črevesa in danke na Oddelku za abdominalno kirurgijo Splošne bolnišnice Maribor leta 2000 - Ivanecz, Arpad (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Analiza operativne oskrbe bolnikov z rakom debelega črevesa in danke (RDED) na Oddelku za abdominalno kirurgijo Splošne bolnišnice Maribor leta 2000. Metode. Z uporabo računalniškega protokola prospektivno beležimo podatke o bolnikih z rakom debelega črevesa in danke. Podatki vsebujejo predoperativno opravljene diagnostične preiskave, izvide med posegom, izvide histološkega pregleda, zaplete po operacijah in spremembe, ugotovljene med sledenjem. Rezultati. Leta 2000 smo operirali 135 bolnikov (72 moških, 63 žensk) z rakom debelega črevesa in danke. Povprečna starost bolnikov je bila 66,4 leta z razponom od 39 do 90 let. 15% je bilo nujnih operacij. Splošna operabilnost je bila 99%, resektabilnost 92%, delež potencialno kurativnih resekcij pa je bil 69%. Glede lokalizacije smo tumorje razdelili v naslednje skupine: desni kolon (vključno s hepatalno fleksuro) 23%, kolon transverzum 2%, levi kolon (vključno z lienalno fleksuro) 32%, rektum 43%. Razporeditev po stadijih (S) TNM je bila, kot sledi. S0: 1 bolnik, S I: 17%, S II: 42%, S III: 19%, S IV: 22%, nedoločljivi: 5 bolnikov. Predstavljen je delež različnih kirurških posegov. Pooperativna smrtnost je bila 6%, med umrlimi je bilo 7 bolnikov operiranih urgentno, 1 bolnik pa programsko. Kirurških zapletov, ki so zahtevali ponovni poseg, je bilo 4,4%. Kirurških zapletov, ki smo jih zdravili konzervativno, je bilo 6,6%. Povprečna ležalna doba je bila 12,8 dneva z najmanj 6 in največ 36 dnevi. Zaključki. ©tevilo operiranih zaradi raka debelega črevesa in danke v Mariboru podobno kot v Sloveniji in drugih zahodnoevropskih državah iz leta v leto narašča. Dele potencialno kurativnih resekcij lahko povečamo z zgodnejšim odkrivanjem bolezni ter z natančnejšo pred in medoperativno zamejitvijo tumorja ob upoštevanju sodobnih načel zdravljenja.
Keywords: Colorectal neoplasms; Kirurški postopki, operativni; Novotvorbe, kolorektalne; Surgical procedures, operative