------ 34 ------ Kmetijstvo. Zmrzlo sadje. Po preiskavah nemškega profesorja dr. Mullerja v Thiirgau-u najmanj trpi zmrzlo sadje, ako se za to skrbi, da se počasi otaja. On je sadje jednacih vrst, jednake zrelosti in velikosti umetno ohladil, da je zmrznilo. Jeden del zmrzlega sadja je otajal v mlačni vodi, drugi del v vodi 0°, jeden del je dal v sobo 20° in jeden del v prostor, kjer je bilo 0°. Preiskava je pokazala, manj občutno sadje, ki je bilo na mrazu 7°, je ostalo nepoškodovano, naj se je že hitro ali počasi otajalo. Pri sadju, ki je za mraz bolj občutljivo in pri bolje dozorelem sadju sploh se je pokazala razlika, če se je otajalo v gorki ali mrzli vodi je bilo poškodovano, če se je pa otajalo na gorkem ali mrzlem zraku, pa ni bilo. Še bolj občutne vrste so bile popolnoma uničene, ako so se otajale v gorki ali — 35 ----- mrzli vodi, samo deloma poškodovane pa, če so se ota-jale v gorkem ali na mrzlem zraku. Zmrzlo sadje torej ni popolnoma zgubljeno, temveč lahko ostane nepoškodovano, ako se počasi otaja. če je pa mraz hujši, je pa sadje popolnoma zgubljeno. Kakor hitro se opazi, da je sadje zmrznilo, naj se ogreje, da dalje ne zmrzuje. Čim več ledu se v sadju naredi, tem večja je nevarnost, da se spridi. Ogrevanje naj se počasi vrši. Če se sadje dene v vodo, naj je tudi mrzla, se vse prehitro ogreje in spridi, če tudi so nekateri drugačnega mnenja. Tudi naj se zmrzlo sadje ne prijema z gorkimi rokami, ker je zmrzlo sadje jako občutljivo proti vsakemu pritisku. Če je mogoče ogreti prostor, v katerem je sadje, je najbolje, da se ondu pusti, drugače se pa mora spraviti v drugi prostor, a tako, da se z rokami ne prijemlje. V gorkem prostoru se pokrije, da se počasi otaje. Če je poskus pokazal, da se zmrzlo sadje več rešiti ne da, se pusti zmrzlo in polagoma porabi, če zmrzlo sadje damo v vodo in takoj kuhamo, ima okus zdravega sadja. Če se pa poprej otaja, pa sadje dobi neki čuden okus in ni več tako dobro, če se tudi skuha. Če se pa morajo večje množine zmrzlih jabolk porabiti, je pa najbolje, če se podelajo za mošt, predno se otajajo. Zmrznjeno sadje moštu ne škoduje, ako se dene v prostor s 12 do 15° gorkote, da precej zavre.