KMETOVALEC. Ilustrovan gospodarski list s prilogo Jrtnar". Uradno A glasilo c. kr. kmetijske družbe vojvodine kranjske. Urejuje Gustav Pire, družbeni tajnik. ^Kmetovalec" izhaja 15. in zadnji dan v mesecu ter stoji s prilogo vred .2 gld., za gg. učitelje in ljudske knjižnice pa le 1 gld. na leto — Ddje c. kr. kmetijske družbe kranjske dobivajo list brezplačno. Inserati (oznanila) zaračunjajo se po nastopni ceni: Inserat na eeli strani 16 gld.. na '/, strani 8 gld., na '/« strani 5 gld. in na '/8 strani 3 gld. Pri večih naročilih velik rabat. Družabnikom izdatno ceneje. Vsa pisma, naročila in reklamacije pošiljati je c. kr. kmetijski družbi v Ljubljani, v Salendrovih ulicah štev. 3. St. 1. V Ijabljani, 15. januvarija 1893. Leto X. 01»Kt?j>-; Zalivanje vina. — Ameriške trte na Francoskem. -Zimska opravila skrbnega čebelarja. — Razne reči. ništva — Tržne cene. — Inserati. Kakšno seme sejmo. — O pomenu in uporabi umetnih gnojil. — Vprašanja in odgovori. — Gospodarske novice. — Listnica ured- Zalivanie vina. Ameriške trte, ki rode grozdje, opuščajo Francozi, ker niso pokazale pravega uspeha. Teh trt vina dandanes Vsi sodi v vinski kleti morajo vedno do vrha biti ni lahko spečati. Prejšnje čase, ko je trtna uš uničila polni, če ne se dela v vinu kan, ki je začetek mnogo- mnogo vinogradov in je mankalo pijače, jemali so ga vi-terim vinskim boleznim. Zato mora kletar redno sode I notržci radi, sedaj pa, ko je zopet zasajenih skoraj pol zalivati, ker se vino vedno suši. Zaliva se na razne načine. Navadno imajo posebne vrče, s katerimi prav pripravno polnijo sode. Pri velikih kletarstvih je določen dan v tednu, katerega vse sode od kraja do vrha napolnijo in zopet skrbno zabijejo. To gotovo ni težavno, zato prav zelo priporočamo vsem našim vinščakom, katerim je kaj do zdravega in dobrega izdelka, naj tako ravnajo. So pa tudi kleti, v katere ni moči prepogostoma hoditi, ali pa ni vselej časa ali je kak drug zadržek, no, za take kleti so pa kaj priporočene zalivalne buče, kakeršno kaže podoba 1. Te buče so steklene ter imajo dva vratova. Eden se da zatakniti v preluknjani čep, skozi druzega se pa polni vino. Buča se vtakne v čep, vino se napolni do vrha, potem pa vrat zapre z zamaškom. Ako vino v sodu upada, dotaka se iz buče, in tako je sod vedno poln. Kadar se buča izprazni, pa se zopet napolni. Ameriške trte na Francoskem. Družba francoskih kmetovalcev je zadnji čas večkrat zborovala, da je pozvedovala, kakšen uspeh se je dosegel z ameriškimi trtami. Uspeh teh pesvetovanj je sestavil „de Saint-Pol" v nastopno poročilo: Podoba 1. uničenih vinogradov, ne povprašujejo več po njem. Sicer pa nekatere take vrste težko dozore, ali pa malo rode. Francosko vinstvo se poživlja s tem, da vinogradniki cepijo francoske trte na ameriške podloge. Zasadili in pocepili so jih uže toliko, da z gotovostjo lahko rečemo: Francoska bode v kratkem pridelovala toliko vina, kolikor ga je, predno se je pokazala trtna uš. Cepljene trte je treba saditi v globoko zemljo, večkrat jim gnojiti in jih pridno oskrbovati. Obrezujejo pa se primerno, kakor poganjajo. Oepljenke se obrezujejo tako, kakor dotične domače vrste, če rastejo same (necepljene). Navadno cepijo po angleškem načinu in pa v sklad. Trte je dobro vzgajati po trtnicah, vender cepijo po južnih krajih tudi kar po vinogradih. Domače trte se večinoma dobro prirastejo na ameriške podloge ter lepše rastejo, nego če so same vsajene. Vender pa je rast zavisna tudi od podloge. Cepljenke rode obilneše, nego necepljene trte. V obče ni moči določiti najboljše podloge, ker je porabnost odvisna od zemlje in podnebja. Poskusi iz bližnje okolice dajo najboljših navodil. Riparije ve razvrsti so najboljše za globoko in zdravo, suho, rahlo, kremenasto, ilovnokremenasto, ilovnoapneno, dobro obdelano in gnojno zemljo. Ta trta uspeva po gričih in po ravnem in se na njej rad prime cepič. V laporni ali zelo apneni zemlji poloti se riparije rada kloroza, t. j. trta začne bledeti, trtni uši pa se ustavlja s popolnim uspehom. Isto tako uspešno se ustavlja trtni uši tudi s o 1 o n i s , zahteva pa tudi globoko zemljo in pa1 dosti gnoja. Uspeva v ilovno-kremenasti, v zvezni glinasti in celo v apneni zemlji. V laporni ali lehnjakovi zemlji se rajša prime nego vsaka drugačna podloga, in tudi kloroza se je ne poloti tako kmalu. Trdolese domače trte so ji baje najboli v rodu. Vijala (viala) je za globoko, nekoliko bolj vlažno, ne preveč apneno zemljo. Cepič domače trte se najrajši prime na vijali, naj bode uže trdoles ali mehkoles. Vi-jalin les dozori hitro, zato tudi na njej cepljena trta hitreje dozori sad. Cepič se popolnoma priraste na vijalo ter oba — cepič in podloga — rasteta enakomerno. Sicer pa je rast tako bujna, da je večkrat treba trto prirezo-vati. Trta prej cvete, prej in bolje dozori, grozdi so veči in slajši in sploh je ves pridelek boljši, Jorkmadejra (york- madeira) je najboljša trta za slabo in srednjo zemljo, ki nima preveč apna v sebi in ni vlažna. Cepič se na nji prime precej rad, raste pa bolj srednje. Sploh ta podloga plemeniti trti ne daje toliko moči, kolikor druge. Cepljenka pa je vkljub temu dobra, ker rasteta cepič in podloga enakomerno. Ru-pestris se priporoča za različne zemlje, samo pregli-naste ali preapnene ne smejo biti, sicer pa raste tudi na manj globoki in manj gnojni zemlji. Trta poganja močno in se ni bati, da bi kmalu opešala. Ker pa se na nji cepič ne prime rad, je ne rabijo mnogo. Žakec (jaquez) se dobro sponaša v apneni zemlji, v kateri druge podloge ne uspevajo. Na žakec se vse trte rade primejo, posebno trdolese, najrajša pa „pti-buske" (petit-bouschet). Trtni uši se žakec ustavlja zadostno. — Neko drugo poročilo navaja za vsak vinski okraj posebe, katere vrste se s pridom cepijo na to in katere na ono podlogo. V obče se v vsakem kraji priporočajo za cepljenje tiste trte, katere so v dotičnih zemljah dobro uspevale, predno se je pokazala trtna uš. Vender pa je uspeh največ odvisen od tega, da se izbere prava podloga. Kakšno seme sejmo, i. „Kakeršna setev, taka žetev„, ali „kakor si kdo postelje, tako bode ležal" sta pregovora, katera rabijo ljudje tisoč in tisočkrat ob različnih prilikah. Res, nepričakovani vzroki lahko preprečijo uspeh dobro pričetega dela, nemarnost pa nikdar ne rodi dobrega sadu. Kmetovalec seje seme, da bi pridelal kolikor moči mnogo porabnega blaga. Kolikor boljše je seme, toliko več ima upanja. Dobrota semena je zavisna od več okoliščin. Vzemimo fižol! če izluščimo fižolovo zrno, vidimo, da obstoji iz dveh polovic, to sta velika semenova lista, katerih se drži kal, t. j. majhna rastlinica, katera začne rasti, ko pride v ugodne razmere. Ker pa je kal preslaba, da bi mogla jemati živeža iz zemlje, pripravljata ji ga semenova lista. Prejšnja rastlina je namreč mikupičila vanja mmnogo redilnih snovi, in sedaj, ko dobiva seme dosti vlage in toplote, začno se te redilne snovi topiti in hraniti kal, ki se je vzbudila iz spanja. Rastlinica raste in raste, poganja koreninice, pogleda iz zemlje in naredi zelenih listov. Sedaj šele je toliko pri moči, da se more hraniti sama. 1( Vzemimo še turščično zrno! Tega pa ne moremo izluščiti, kakor smo fižol, ker se mu je obleka prirasla životu. Pa tudi v njem ne najdemo razpolovljene vsebine s kaljo, ampak skupno tvarino. Toda če pogledamo zrno natančneje, opazimo uže zunaj mesto, ki se razločuje od druge površine. Če prerežemo zrno čez to mesto z ostrim nožem, našli bomo tudi tukaj kal t. j. mlado začetno rastlinico. Vse drugo, kar je okrog kali, je pa tudi hrana, katero je pripravila stara rastlina mladi rastlinici, da se more preživiti toliko časa, dokler ne požene korenin in listja. Ta vzgleda nam kažeta, da seme sicer ni vse enako sestavljeno, da pa ima isti končni namen. V vsakem semenu mora biti kal in pa pripravljena hrana, ob kateri živi rastlinica ob začetku. Kolikor več je te hrane, toliko laže bo živela kal. toliko boljše je seme. Poskušali so seme na ta način, da so odrezali od semena J/4, y2, 3/i i. t. d. za hrano pripravljenih snovi. Rastline, ki so vzrasle iz tega semena, so pa tudi bile za V« i Va> 3A d. manjše, oziroma slabše od onih, ki so vzrasle iz celega semena. Potem so vzeli enake množine (po teži) drobnega, srednjega in debelega semena. Če bi ne bilo nič odvisno od redilnih snovi, dati bi bilo moralo drobno seme največ pridelka, ker ga je b:lo po število največ — nad polovico več, nego debelega. Pa vender ni bilo tako. Naj veči pridelek je dalo debelo seme. To je pa tudi povsem umevno. Če ima mlada rastlinica takoj v začetku dosti hrane, razvije se krepko, laže se ustavlja vnanjim neprilikam in zastavi več in boljšega sadu. Omeniti moram, da velja to le za sicer enake razmere. Kajti prigodi se lahko, da slabše seme obrodi boljši sad, ker pride v boljše razmere, boljše seme se pa ne sponese, ker mu okolnosti niso ugodne. Temu neuspehu pa seme ni vzrok. Tudi velja omenjeno pravilo le za seme enakih vrst, oziroma razvrsti. Ne moremo reči: ker je fižol debel, pognati mora prav krepke rastline in prav mnogo roditi, drobna detelja pa ne more spraviti kaj prida na dan. Fižol raste po svoji naravi, detelja pa po svoji. Isto tako ni treba, da bi morala debela razvrst fižolova dati veči pridelek, nego drobna, ampak seme iste razvrsti je tem boljše, čim več ima v sebi. Tako je tudi boljše tisto deteljno seme, katero ima več v sebi. Naravno sklepamo, da ima debelejše seme več snovi v sebi, nego drobno. To pa je le nekoliko res. Snovi v zrnu so lahko gostejše ali pa rahlejše. Zato sta enaki zrni lahko različno težki, da, celo nekoliko drobnejše zrno lahko obtehta debelejše. Dobroto semena v tem oziru lahko preizkusimo, če je tehtamo. Kolikor teži je na pr. 1 hI žita, toliko boljše je za seme in za moko. Težko zrnje da primeroma mnogo več moke in manj otrobov, zato pa tudi žitni kupci težko žito veliko raje kupujejo nego lahko in je tudi draže plačujejo. Sicer je pa v trgovini sploh tehtanje edino pravi način, kako se določuje množina blagu. Ni vse eno, če kupim hektoliter pšenice, ki tehta 70 & popisali to škropilnico. M. H. na It. Čebelarske knjige, katerih želite, Vam bomo priskrbeli. W. v D. na Št. Kaj je najbolje sejati na njivo, iz katere hočete narediti travnik, o tem smo obširno pisali v lanskem letniku ^Kmetovalca" v člankih ,,Pridelovanje krme na njivah-1. Ponatis teh člankov pošljemo Vam pod posebnim zavitkom. ,7. A", v lŠt. P. Najboljša pravila za majhna kmetijska društva doboste v nemškem jeziku pri uredništvu „Oeconoma:l na Dunaji, I., Dominikanerbastei 5. Mlekarska zadruga v St. Ves davek, ki ste ga plačali, je bil nepotreben. Krivi ste sami, ker niste pravih računov predložili. Zakaj se o pravem času do družbe ne obrnete? Pri finančnem vodstvu smo zvedeli, kako bo mogoče nazaj dobiti ves davek, ki ga je do sedaj nepotrebno plačala Vaša zadruga. Pridite osebno v pisarno, pa kmalu. Slovenski slušatelji na viši vinarski šoli v Klosterneuburgu. List Vam bodemo radi pošiljali.