Intonation - Komar, Smiljana (Linguistica (Ljubljana), 2008)
Glavna tema članka je angleški kviz, imenovan The Weakest Link, ki ga redno oddaja britanska TV hiša BBC Prime. Kviz je prepoznaven po ponižujočih in sarkastičnih komentarjih voditeljice kviza, Ann Robinson, s katerimi preizkuša psihično trdnost in vzdržljivost tekmovalcev. Tekmovalci so rivali, ki pa si morajo pomagati, da bi zaslužili čim več denarja. Ko pa se odločajo za to, kdo med njimi bo najšibkejši člen, so drug do drugega enako brezobzirni, kot je do njih Ann Robinson. Lahko rečemo, da kviz posega v najtemnejše kotičke človeške narave, jezik pa mu je pri tem glavna opora. Namen članka je analizirati besedilno zgradbo kviza z namenom ugotoviti, katere sporočilne vrednosti k dokončni podobi oddaje prispeva stavčna intonacija. Članek ugotavlja, da stavčna intonacija igra tri vloge: jezikovno, besedilno in pragmatično. Slednjo poslušalec zaznava kot paleto različnih stališč in čustvenih pomenov, ki naj bi jih posamezni intonacijski poteki imeli. Vse tri sporočilne vrednosti intonacije se med seboj prepletajo. Analiza oddaje The Weakest Link je pokazala, kako različni tonski poteki in glasovne lege izražajo govorčev odnos med udeleženci v govornem položaju ter njihov odnos do vsebine govora. Analiza je pokazala tudi, da stavčna intonacija igra pomembno vlogo pri zagotavljanju kohezije in koherence govora.
Keywords: angleščina; English; fonetika; intonacija; kvizi; phonetics; stavčna intonacija; televizijske oddaje