Smeri razvoja reproduktivne medicine v Evropi - Vlaisavljević, Veljko (Zdravniški vestnik, 2009)
V evropskih državah so demografske spremembe v povprečju podobne. V času, ko se število prebivalcev globalno povečuje, v večini evropskih držav beležimo negativni trend. Zanimivo je, da istemu trendu sledi tudi prekinitev neželenih nosečnosti. V nekaterih evropskih državah, ki z imigracijsko politiko popravljajo negativne demografske trende, je edino število otrok, rojenih z zunajtelesno oploditvijo, v stalnem porastu. V razvitih državah delež tako spočetih otrok predstavlja pomemben demografski premik v številu novorojenih otrok. Čeprav ni velikih demografskih študij, kaže, da problem neplodnosti dobiva pomembnejše mesto v državni in zdravstveni politiki. Poleg strokovnih združenj, kot je Evropsko združenje za humano reprodukcijo in embriologijo (ESHRE), ki predlagajo spremembe pri izobraževanju na področju reproduktivne medicine, je zaznati tudi večji pomen zdravljenja neplodnosti, ki ga podpira tudi resolucija evropskega Parlamenta v demografski prihodnosti Evrope.
Keywords: Demografija; Demography; education; Europe; Evropa; Infertility; izobraževanje; Neplodnost; Reproductive Medicine; Reproductive Techniques, Assisted; reprodukcija; Reproduktivna medicina; Reproduktivne tehnike, asistirane; therapy; zdravljenje