Pridnost v novi preobleki? - Habinc, Mateja (Glasnik Slovenskega etnološkega društva, 2025)
Avtorica v članku analizira pomen pridevnika priden, kot mu lahko sledimo v zbirkah slovenskih pregovorov in ugank ter v sodobnih medijskih objavah, ki pridnost kot »nacionalno normalnost« pogosto problematizirajo tudi kot enega od razlogov za izgorelost. Skladno z neoliberalnimi vrednotami samoodgovornosti in samopomoči avtorica zaznava vsebinsko preoblikovanje pomena pridevnika – v pridnost kot skrb zase. A ker je ta v sodobnosti predvsem družbeno in ekonomsko koristna, gre le za različico osnovnega pomena pridnosti.
Keywords: burnout; cultural anthropology; delavnost; delo; diligence; ethnology; etnologija; folklore; folkloristika; historical novels; izgorelost; kulturna antropologija; pregovori; pridnost; proverbs; riddles; Slovenia; Slovenija; uganke; work