Non-integrability and the KAM theorem - Bensa, Jaš (Matrika, 2019)
Splošne dinamike zahtevnih hamiltonskih sistemov v večini primerov ne poznamo. KAM izrek nam kvalitativno opisuje orbite neke družine rešljivih sistemov, če sisteme rahlo perturbiramo. Pomaga nam pri razumevanju nerešljivih sistemov in pri poznavanju nekaterih lastnosti gibanja.
Keywords: dinamični sistemi; dynamical systems; integrability; integrabilnost; KAM izrek; KAM theorem; ne-integrabilnost; non-integrability; perturbacije; perturbations