Tirotoksična struma jajčnika po ablaciji ščitnice - Takač, Iztok (Acta medico-biotechnica, 2009)
Struma jajčnika je redka oblika tumorja zarodnih celic, ki predstavlja redek vzrok ektopičnega izločanja ščitničnih hormonov. Poročamo o primeru laparoskopskega zdravljenja strume jajčnika. Pri 49-letni bolnici, ki je bila zaradi Gravesove bolezni predhodno zdravljena z ablativno operacijo in radioaktivnim jodom, se je nepričakovano pojavil hipertiroidizem. Scintigrafija telesa z 131J je pokazala povečano aktivnost v medenici in s tem nakazavala na strumo jajčnika. Bolnico smo zdravili z laparoskopsko običajno adneksektomijo. V pooperativnem poteku ni bilo posebnosti. Histopatološka preiskava je pokazala prisotnost benigne strume jajčnika. Trenutno je bolnica brez znakov bolezni in prejema ščitnično nadomestno zdravljenje z levotiroksinom. V obravnavanem primeru amo še pred operacijo ugotovili diagnozo tirotoksične strume jajčnika, laparoskopska operacija pa se je izkazala za koristno in zanesljivo metodo za odstranitev jajčnika.
Keywords: Hipertiroidizem; Hyperthyroidism; jajčniki; Laparoscopy; Laparoskopija; laparoskopska kirurgija; novotvorbe; Struma jajčnika; Struma Ovarii; tumor