Lifetime evaluation of a steam pipeline using NDE methods - Kafexhiu, Fevzi (Materiali in tehnologije, 2011)
Ob zaustavitvi je bil parovod v Termoelektrarni-Toplarni Ljubljana v obratovanju že 150 000 h pri tlaku 95 bar in temperaturi pare 530 °C. Parovod je izdelan iz jekla X20CrMoV121. Na cevnih kolenih in zvarjenih spojih parovoda smo naredili neporušitvene preiskave (NDE) mikrostrukture po metodi replik in meritve trdote za oceno stanja parovoda ter ocenili morebitne poškodbe zaradi deformacije z lezenjem. Trdota različnih delov zvara, osnovnega materiala, toplotno vplivanega področja in vara je ustrezna in ustreza natezni trdnosti, ki je v mejah, določenih po standardu. Martenzitni habitus je na vseh mestih izrazit. Mikropore, ki nastanejo zaradi deformacije z lezenjem po mejah prvotnih avstenitnih zrn in po martenzitnih lamelah, na pregledanih mestih nismo opazili. Po klasifikaciji VGB1 ustreza jeklo razredu 2b.
Keywords: parovodi; jeklo; neporušne preiskave