Un nouveau type d'applique de joug d'époque romaine? - Božič, Dragan (Instrumentum, 2001)
V biltenu Instrumentum 7, 1998, str. 28 je Bernard Lambot objavil neopredeljen\nbronast predmet, najden na površini galsko-rimske naselbine v Château-Porcienu (Ardeni). Poznal je samo enak primerek z območja Marne, vendar je bil že leta 1989 predmet popolnoma enake oblike iz Petronella v Avstriji razložen kot morebiten okov voza. Skupno vsem trem najdbam je, da so ukrivljene, votle in da imajo vbočeni daljši stranici. Na eni od krajših stranic imajo luknjici in med njima okroglo zanko, na nasprotni stranici pa gumba v vogalih.To majhno skupino lahko primerjamo z več drugimi skupinami podobnih predmetov. Primerki ene skupine imajo na eni strani luknjici in med njima okroglo zanko, na drugi pa račjo glavico, primerki dveh drugih skupin pa so podolgovati ali trapezasti, na eni krajši stranici imajo luknjici, na nasprotni pa gumba v vogalih.Te primerjave so bile najdene v rimskih mestih, vilah in celo v grobu (na najdišču Long Pont v Belgiji). Na podlagi skupaj z njimi najdenih najdb (okraski jarma, v enem primeru tudi deli voza in konjska oprema) se zdi, da so bile vse vrste ukrivljenih votlih predmetov z luknjicami, zankami in gumbi, ki smo jih omenili v tem članku, okovi jarma v 3. stoletju n. št.
Keywords: 3. stoletje n. št.; ancient Rome; Augst; chronology; grobovi; kronologija; Long Pont; mesta; namembnost; okraski jarma; pitchfork; rimska doba; tipologija; vile