Uporaba termografije za spremljanje učinkov manualne terapije v obliki masaže na temperaturo površine nekaterih telesnih regij pri konjih: preliminarna raziskava - Mergeduš, Andrej (Acta agriculturae Slovenica, 2025)
Namen pilotne raziskave je bil ugotoviti, kako manualna terapija v obliki masaže (v nadaljevanju masaža) vpliva na površinsko temperaturo telesnih regij konja. S tem namenom je bil izveden poskus v treh dnevih, v katerem smo s posnetki termografske kamere Optris PI 400i izmerili temperaturo šestih različnih masiranih telesnih regij. V poskus je bilo vključenih šest toplokrvnih konj, ki so bili nameščeni v individualnih boksih. Meritve znotraj istega dne so bile izvedene: tik pred masažo (0) ter 1, 15, 30 in 60 minut po izvedeni masaži. Najvišjo povprečno temperaturo vseh merjenj smo zabeležili v zadnjem dnevu (31,2 °C), in se je statistično značilno razlikovala od predhodnih dni. Pri analizi posameznih telesnih področij konja je bila zabeležena najnižja povprečna temperatura (29,2 °C) v predelu križa in najvišja (31,7 °C) na področju prsi konja. Tik pred masažo je bila povprečna površinska temperatura značilno najnižja (30,5 °C) in se je značilno razlikovala od temperature po masaži. Trideset minut po masaži je bila površinska temperatura najvišja, potem je začela padati. Potrjene razlike v površinski temperaturi nakazujejo na pomemben fiziološki odziv, ki bi lahko pomagal razložiti poročila o terapevtskih koristih masaže
Keywords: horses; indeks različnosti; konji; manual therapy; manualna terapija; masaža; massage; površinska telesna temperatura; surface body temperature; termografija; thermography