Ko politične uredbe trčijo v zasebnost - Oblak Črnič, Tanja (Družboslovne razprave, 2020)
Članek se ukvarja z analizo spremenjene intradinamike vsakdanjega življenja zaradi prvega vala epidemije covid-19 in posledične karantene spomladi 2020. Na podlagi podatkov kvantitativne eksploratorne raziskave, izvedene v aprilu 2020 preko spleta na vzorcu 711 respondentov, o vsakdanjem življenju v času spomladanske karantene smo raziskovali spremembe vsakdanjih praks, odnosov, (duševnega in fizičnega) zdravja in počutja, percepcije obdobja v karanteni in vpliv karantene na (družbene) neenakosti (spol, starost, izobrazba, dohodek). Rezultati kažejo, da je reorganizacija vsakdanjega življenja v spomladanski karanteni prinesla določene spremembe vsakdanjih praks, ki pa so, kot smo domnevali, vendarle utemeljene v obstoječih strukturnih neenakostih, v kontekstu družine gre predvsem za neenakosti po spolu v delitvi družinskega dela
Keywords: covid-19; družine; družinsko življenje; everyday life; families; family practices; gospodinjstva; hausholds; health; isolation; izolacija; nuclearisation; nuklearizacija; pandemic isolation; pandemija; political regulation; politična regulacija; private sphere; privatna sfera; regulacija; vsakdanje življenje; zdravje