Zgodovina raziskovanja tekočih kristalov - Južnič, Stanislav (Vakuumist, 2002)
Raziskoval sem spremembe v opisu tekočih kristalov po raziskovanjih s fizikalnimi metodami na začetku 20. stoletja. Druga vrsta sprememb je sledila uporabi (termotropnih) tekočih kristalov kot eni najbolj naprednih tehnologij v drugi polovici 20. stoletja. Predvidevam, da bo naslednja stopnja sprememb sledila z raziskovanjem (liotropnih) tekočih kristalov znotraj biokemije, kamor se danes vrača po stoletju raziskovanj v fiziki trdne snovi. Posebno pozornost posvečamo začetkom raziskovanja kristalov v habsburški monahiji in v Ljubljani. Dokazujemo, da je bil hiter sprejem zgodnjega znanstvenega raziskovanja kristalov v habsburški monarhiji in na Kranjskem povezan z rudarjenjem v teh krajih. Pokazali smo, da so bile prav v habsburški monarhiji opravljene nekatere poglavitne raziskave, ki so pripeljale do odkritja tekočih kristalov. Prvič v zgodovinopisju smo dokazali, da je takšno raziskovalno tradicijo mogoče povezati z uspehi sodobnega raziskovanja faznih prehodov v Ljubljani,še posebno z NMR, ki so veliko prispevali k sodobnemu poznavanju tekočih kristalov.
Keywords: tekoči kristali; zgodovinski pregledi; crystallography; kristalografija