The preparation of magnetic nanoparticles based on cobalt ferrite or magnetite - Stambolić, Aleš (Materiali in tehnologije, 2014)
Nanodelci kobaltovega ferita in magnetita imajo superparamagnetne lastnosti. Stabilne suspenzije superparamagnetnih nanodelcev imenujemo magnetne tekočine. Stabilne magnetne tekočine pripravimo z dodatkom surfaktantov v nosilni polarni ali nepolarni medij. Sintetizirali smo magnetne nanodelce kobaltovega ferita in magnetita ter dobljeni produkt stabilizirali v vodnem mediju. Določen je bil optimalen čas soobarjanja kobaltovega ferita pri 90 °C, in sicer 2 h. V tem času ima produkt najnižjo vsebnost amorfne faze (46,2 %), povprečno velikost delca 10,2 nm in delež neželenih aglomeratov pa je 30 %. Ko se delce kobaltovega ferita redispergira v vodi z dodanim surfaktantom, nastane destabilizirana suspenzija, katere vzrok je visok delež aglomeratov. Optimalen čas koprecipitacije magnetita pri 90 °C je 30 min. Takrat produkt nevsebuje amorfne faze, povprečna velikost delca je 6,8 nm, delež aglomeriranih delcev je 3 %. Produkt se nato redispergira v vodnem mediju z dodanim surfaktantom, kjer je magnetit slabo stabiliziran zaradi povečanja deleža aglomeratov med redisperzijo. Magnetit, pridobljen z metodo po Massartu, vsebuje Ž4 % amorfne faze, ima povprečno velikost delca Ž6 nm, delež aglomeratov 4,5 % in je zato odlično stabiliziran v vodni raztopini polivinilpirolidona K.
Keywords: kobaltov ferit; cobalt ferrite; magnetit; magnetite; superparamagnetic nanoparticles; superparamagnetni nanodelci; koprecipitacija; co-precipitation; magnetene tekočine; magnetic fluids