Model priprave in izvedbe projektov digitalizacije - primer osrednjeslovenske regije - Frković, Anja (Knjižnica, 2012)
Namen: v članku obravnavamo problematiko zbiranja in izbiranja gradiva, primernega za vključevanje v konceptualno zasnovane vsebinske sklope - projekte digitalizacije zaključenih korpusov serijskih publikacij na portalu Digitalne knjižnice Slovenije (dLib.si) in t.i. domoznanske zbirke na portalu Kamra. Metodologija/pristop: izveden je bil pregled prakse izvajanja projektov digitalizacije v Mestni knjižnici Ljubljana in njeni predhodnici, Knjižnici Otona Župančiča, v časovnem obdobju 2005-2012. Osredotočali smo se le na projekte na nacionalni in regionalni ravni. Nadalje je predstavljen model predstavitve domoznanskih vsebin v obliki zgodb na namenskem portalu Kamra. Rezultati: Praksa je pokazala, da se izvaja projekte digitalizacije gradiva, ki avtorsko pravno ni vprašljivo ali pa je razreševanje tovrstnih vprašanj preprosto rešljivo. Neustrezno rešena vprašanja na področju avtorskih pravic lahko v večji meri pripomorejo k težavam pri nadaljnjih projektih digitalizacije gradiva, ki ni v javni domeni ali je novejšega datuma. Težave se pojavljajo tudi pri prenosu domoznanskih razstav iz fizičnega okolja knjižnic v digitalne domoznanske zbirke portala Kamra. Omejitve raziskave: premajhen nabor projektov digitalizacije za posploševanje ugotovitev. Izvirnost/uporabnost raziskave: pregled lahko služi kot primer dobre prakse sorodnim organizacijam pri pripravi in izvedbi projektov digitalizacije.
Keywords: splošne knjižnice; Mestna knjižnica Ljubljana; digitalizacija; digitization; spletni portali; portal KAMRA; projekti; Digital Library of Slovenia; Digitalna knjižnica Slovenije