Kubični zlepki z majhno prožnostno energijo - Jaklič, Gašper (Obzornik za matematiko in fiziko, 2009)
Obravnavamo enega od osnovnih interpolacijskih problemov: dano je zaporedje točk v ravnini, poiskati pa želimo interpolacijako krivuljo, ki se "dobro" prilega podatkom. Uporabljamo kubični zlepek in metodo, ki minimizira približno prožnostno energijo krivulje. Izpeljemo pogoje za obstoj interpolanta, ki ima lepo obliko (je regularen, nima zank, osti in zavihkov) in predstavimo enostavno lokalno geometrijsko konstrukcijo.
Keywords: geometrijska interpolacija; kubični zlepki; matematika; numerična analiza; prožnostna energija