Medijske reprezentacije in prakse diskriminacije priseljencev v intersekcijski perspektivi - Mandelc, Damjan (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2024)
Članek obravnava fenomen množičnih migracij s pomočjo intersekcijske analize, s katero pokažemo na součinkovanje diskriminatornih praks in raziskujemo skupne mehanizme izključevanja na primeru dveh manjšinskih skupin, muslimanskih žensk ter migrantov in beguncev. Izhodišče analize je medijski diskurz o dveh pravnih dokumentih, ki naslavljata prepoved zakrivanja obraza muslimanskih žensk in problem nelegalnih migracij (Marakeška deklaracija). Rezultate raziskave apliciramo na širši razmislek o vzrokih in posledicah diskriminacijskih politik na manjšinske in priseljenske skupnosti.
Keywords: discrimination; diskriminacija; immigrants; intersectionality; intersekcija; media representation; medijske reprezentacije; migracije; migrations; priseljenci