Technological salvation - Štivić, Stjepan (Poligrafi, 2025)
Prispevek kritično analizira javno kampanjo in promocijske strategije podjetja Neuralink skozi prizmo religiozne simbolike in marketinških konceptov. Neura-link, ki je vodilni akter na področju razvoja vmesnikov med možgani in računal-nikom (BCi), svojo tehnologijo predstavlja ne le kot prelomno medicinsko inter-vencijo, sposobno obnavljanja različnih nevroloških funkcij, temveč tudi kot pot k nadgradnji človeških zmožnosti. osrednja teza prispevka je, da marketinški model podjetja Neuralink povzema elemente krščanske religiozne simbolike, pri čemer zlasti vgrajuje mesijanske lastnosti Jezusa Kristusa. Skozi analizo komunikacijskih strategij, medijske prisotnosti in karizmatičnega vodstva članek zagovarja tezo, da Neuralink gradi naracijo tehnološkega odrešenja. Tak simbolni okvir ne spodbuja le zaupanja in navdušenja javnosti, temveč tudi omogoča, da se Neuralink razlikuje v konkurenčnem prostoru razvijajočih se nevrotehnologij.
Keywords: brain-computer interfaces (BCI); marketing model; marketinški model; Neuralink; religious symbolism; technological salvation; tehnološka odrešitev; verska simbolika