The influence of intermittent l-DOPA treatment on striatal molecular markers in hemiparkinsonian rats - Glavan, Gordana (Zdravniški vestnik, 2008)
Zapleti kroničnega zdravljenja Parkinsonove bolezni z l-DOPA v obliki motenj gibanja (diskinezij) so morda povezani s posledicami nihanja koncentracije tega zdravila v možganih, ki ob pomanjkanju dopamina v striatumu, povzroči dopaminergično senzitizacijo projekcijskih striatalnih nevronov. Namen raziskave je bil preučiti učinek protokola intermitentnega dajanja l-DOPA/karbidopa hemiparkinsonskim podganam (injekcija l-DOPA/karbidopa vsak četrti dan, 6-krat), na razvoj lokomotorne senzitizacije na l-DOPA ter na razvoj dopaminergične senzitizacije projekcijskih nevronov posredne in neposredne poti. Lokomotorno senzitizacijo poskusnih podgan, ki smo jim dajalil-DOPA po intermitentnem protokolu, smo dokazali s povečanjem intenzitete kontralateralnega kroženja po zadnji injekciji l-DOPA glede na intenziteto kroženja kontrolnih podgan. Znano je, da se PPT mRNK v striatumu izraža predvsem v nevronih neposredne poti, GAD67 mRNK pa v nevronih neposredne in posredne poti. Zato smo dopaminergično senzitizacijo striatalnihnevronov ugotavljali z analizo sprememb ravni izražanja mRNK preprotahikinina (PPT), glutamat-dekarboksilaze z molekulsko težo 67 kDa (GAD67) in proenkefalina (PENK) v denerviranem striatumu 4 in 12 ur po zadnji injekciji l-DOPA. Ugotovili smo, da kronično pomanjkanje dopamina v striatumu povzroči zmanjšanje bazalnega izražanja PPT mRNK ter povečanje bazalnega izražanja GAD67 in PENK mRNK v striatumu. Intermitentno dajanje l-DOPA/karbidopa ni zmanjšalo odklonov bazalnega izražanja omenjenih mRNK v primerjavi z intaktnim striatumom, temveč je povzročilo povečano odzivnost izražanja PPT in GAD67 mRNK na l-DOPA. Rezultati naše raziskave so skladni s hipotezo, da lahko z intermitentnim dajanjem l-DOPA hemiparkinsonskim podganampovzročimo lokomotorno senzitizacijo na l-DOPA, ki bi lahko bila povezana s povečano dopaminergično odzivnostjo striatonigralnih nevronov neposredne poti v striatumu, ki mu primanjkuje dopamin.
Keywords: biokemija; Diskinezija povzročena z zdravili; drug; Drug Therapy; Dyskinesia, Drug-Induced; Enkefalini; Enkephalins; Glutamate Decarboxylase; Glutamatna dekarboksilaza; In situ hibridizacija; In Situ Hybridization; Levodopa; neurology; nevrologija; Oligonucleotide Probes; Oligonukleotidne sonde; Parkinson Disease; Parkinsonova bolezen; podgane; Podgane, Wistar; Rats, Wistar; RNA, Messenger; RNA, prenašalna; Tachykinins; Tahikinini; therapy; zapleti; zdravila; zdravljenje