Ali vadba na ravnotežni plošči Wii z igrami Wii Fit pri bolnikih s pridobljenimi okvarami perifernih živcev vpliva na ravnotežje in hojo? - Zupanc, Aleksander (Rehabilitacija (Ljubljana), 2014)
Izhodišča: Bolniki s pridobljenimi okvarami perifernih živcev imajo motnje ravnotežja in hoje. Namen raziskave je bil ugotoviti, ali vadba na ravnotežni plošči Wii z igrami Wii Fit kot dodatek fizioterapevtskim postopkom pri bolnikih s pridobljenimi okvarami perifernih živcev izboljša ravnotežje in hojo. Metode: V opazovalni študiji je sodelovalo 11 bolnikov (6 moških in 5 žensk), povprečne starosti 43,5 let (razpon 15-72 let). Vadba na ravnotežni plošči Wii je potekala poleg fizioterapije vsak dan, v povprečju 30 minut na vadbo, od dva do šest tednov. Pred vadbo in po njej so bili izvedeni ocenjevalni postopki z Bergovo lestvico za oceno ravnotežja, s testom funkcijskega dosega, s testom hoje na 10 metrov in šestminutnim testom hoje. Rezultati: Po vadbi na ravnotežni plošči Wii je prišlo do statistično značilnega izboljšanja dosežkov na Bergovi lestvici za oceno ravnotežja v povprečju za 13,8 točk (SD 10,3), na testu funkcijskega dosega v povprečju za 11,0 cm (SD 8,4 cm), hitrosti pri testu hoje na 10 metrov v povprečju za 0,34 m/s (SD 0,18 m/s) in dosežkov na šestminutnem testu hoje v povprečju za 114 metrov (SD 61 m). Vsi bolniki so napredovali na vseh testih. Zaključek: Vadba na ravnotežni plošči Wii z igrami Wii Fit kot dodatek fizioterapevtskim postopkom pri bolnikih s pridobljenimi okvarami perifernih živcev izboljša ravnotežje in hojo ter tako zmanjša tveganje za padce. Za oceno dodatnega doprinosa vadbe s sistemom Wii v primerjavi z običajno fizioterapijo bi bila potrebna randomizirana študija s kontrolno skupino.
Keywords: balance training; fizioterapija; navidezna resničnost; Nintendo; physiotherapy; rehabilitacija; Rehabilitation; vadba ravnotežja; virtual reality; vocational rehabilitation