Analiza hitrosti v veleslalomu s pomočjo RTK GNSS - Supej, Matej (Šport (Ljubljana), 2023)
Cilj te študije je bil razviti novo metodologijo za sinhronizirano in neposredno primerjavo hitrosti smučarjev vzdolž proge, ki temelji na meritvah trajektorije, pridobljene z uporabo globalnega satelitskega navigacijskega sistema (GNSS). Devet smučarjev, članov mladinske reprezentance, je bilo izmerjenih z GNSS-napravo na veleslalomski progi. Izračunani so bili časi pri vsakih vratcih in časi od vratc do vratc ter hitrost smučanja. Hitrosti so bile sinhronizirane med vsakim parom sosednjih vrat z uporabo časov, ko smučarjeva trajektorija seka navidezno ravnino pri vratcih. Analiza je pokazala vrsto informacij, povezanih z analizo časa in hitrosti smučarjev. Poleg tega je iz rezultatov mogoče zaključiti, da najkrajši čas ni bil popolnoma usklajen z največjimi hitrostmi, in obrnjeno, kar je izjemnega pomena za natančno analizo. Skratka, nova metodologija izboljšuje analizo in jo je mogoče uporabiti: 1) v vsakodnevni praksi za primerjavo smučarjev, 2) samodejno s programskimi rutinami, rezultate pa je mogoče pridobiti takoj po treningu, da se izboljšajo povratne informacije.
Keywords: alpsko smučanje; biomehanika; čas; GLONASS; GPS; hitrost; navigacijski sistemi; šport; uspešnost