Reaktorji za biološka zdravila - Škof, Nina (Matrika, 2017)
Razvoj bioreaktorjev je danes eden pomembnih izzivov pri vzgoji bioloških vzorcev, celic in splošneje v biotehnologiji. V članku so predstavljeni trije glavni tipi reaktorjev, ki se uporabljajo pri procesu pridelave bioloških zdravil. To so mešalni, kolonski in reaktor z dvigovanjem zraka. V prvem delu članka je zajet opis posamezne vrste bioreaktorjev ter kratek opis izdelave bioloških zdravil. V drugem delu je obravnava vloga hidrodinamike pri bioloških procesih, ki potekajo v notranjosti reaktorja.
Keywords: biološka zdravila; biopharmaceuticals; bioreactors; bioreaktorji