La villa sur le lac de Boris Pahor en italien et sa traduction indirecte en français - Mezeg, Adriana (Acta neophilologica, 2022)
Članek obravnava prevajanje kulturnospecifičnih izrazov v italijanski (La villa sul lago) in francoski (La villa sur le lac) različici Pahorjevega romana Vila ob jezeru. Gre za edini Pahorjev roman, ki je bil v francoščino preveden prek posrednega jezika, in sicer italijanščine. Po kratki predstavitvi dela in pojma posrednega prevajanja se članek osredotoči na strategije pri prevajanju besed in izrazov, značilnih za slovensko primorje z zaledjem, ki jih uporablja Pahor. Raziskava poskuša ugotoviti, ali je kulturna specifika besedišča, ki predstavlja resničen prevajalski izziv, ohranjena ali izgubljena ne samo v posrednem prevodu v francoščini, temveč tudi v neposrednem prevodu v italijanščini glede na tesne geografske, jezikovne in kulturne stike med Slovenijo in Italijo.
Keywords: kulturnospecifični izrazi; literarni prevodi; Pahor, Boris; posredni prevodi; prevodi v francoščino; prevodi v italijanščino; prevodne strategije; slovenska književnost