The assesment of pile shaft resistance based on axial strain measurements during the loading test - Štrukelj, Andrej (Acta geotechnica Slovenica, 2005)
Pred pričetkom gradnje mostu preko reke Drave na avtocestni povezavi Slivnica - Pesnica je bil v okviru geotehničnih preiskav izveden tudi statični obremenilni preizkus pilota v območju ene od podpor. Na osnovi izmerjenih rezultatov je bil poleg statične nosilnosti pilota določen tudi delež obremenitve, ki se prenese na temeljna tla preko plašča pilota. Podlaga za določitev tega razmerja je bilo poznavanje spreminjanja osne sile vzdolž osi pilota, ki je bila ocenjena na podlagi izmerjenih osnih specifičnih deformacij. Merska mesta za meritve specifičnih deformacij so bila razporejena na enakomernih razdaljah enega metra po celotni dolžini pilota. V ta namen je bil v beton pilota vgrajen jekleni merilni kanal, v katerega notranjosti so bili nameščeni merilni lističi. Zunanja površina omenjenega kanala, ki je poleg podlage za merilne lističe predstavljal tudi zaščito merskih mest pred morebitnimi poškodbami med betoniranjem, pa je bila obdelana tako, da je bila zagotovljena dobra sprijemljivost z betonom. Specifične deformacije so bile izmerjene v vseh merskih točkah za vse faze obremenjevanja. Na osnovi merskih rezultatov ocenjeni odpor plašča pilota je bil nepričakovano velik, zato je bilo obnašanje pilota in zemljine med obremenilnim preizkusom modelirano tudi z osno simetričnim in tridimenzionalnim modelom. Primerjava izmerjenih in računskih rezultatov je pokazala zelo dobro ujemanje. Osnovna ideja za izvedbo statičnega obremenilnega preizkusa pilota je bila povzeta po 1. V splošnem obstajata dve metodi obremenjevanja testnega pilota. Prva predstavlja obremenitev z balastom, ki s svojo maso preko posebne jeklene konstrukcije obremenjuje pilot. Zaradi velikih stroškov transporta in tehničnih težav, povezanih z manipulacijo balastnega materiala, se je za primernejšo pokazala druga metoda, kjer je testni pilot zgrajen v sredini skupine nateznih oziroma sidrnih pilotov, ki so povezani s togo pilotno blazino. Obremenitev testnega pilota pa se izvaja s hidravličnimi prešami, ki so nameščene med testni pilot in pilotno blazino. Sistem nateznih pilotov in pilotne blazine je bil v opisanem primeru izveden tako, da je predstavljal že eno od podpor bodočega mostu, kar je predstavljalo dodatno racionalizacijo in zmanjšanje stroškov izvedenega obremenilnega preizkusa.
Keywords: deformacije; geomehanika; gradbene konstrukcije; metoda končnih elementov; mostovi; piloti (gradbeništvo)