The historical anthropology of intellectuals - Slapšak, Svetlana (Monitor ISH, 2007)
Za zgodovino intelektualcev sta potrebna poseben pristop in metodologija zgodovinske antropologije. Smoter raziskave je tematska in tudi metodološka inovacija. Članek preučuje izvor miselnih struktur, ki so oblikovale skupino intelektualcev, obenem pa spremlja tudi razvoj družbeno in kulturno produktivnih naracij. Raziskava se osredotoča na ajtiologijo in kontinuiteto vendar nima namena, da bi ponudila panoramo ali pregled zgodovinskih značilnosti.
Keywords: intelektualci; zgodovinska antropologija; spol; ideologija; democracy; demokracija; raziskave