Migracije v času pandemije covid-19 - Zavratnik, Simona (Teorija in praksa, 2021)
Članek obravnava povezavo med pandemijo covid-19, migracijami in izključenostjo iz varnega prostora bivanja. Temeljni premislek naslavlja kompleksnost novih okoliščin migracijskih in begunskih poti, ko so meje postale neprehodne za vse, ne le za begunce, hkrati pa se vprašanju mobilnosti preko meja pridruži še strašljiva dvojica kužnega drugega. S koronsko krizo je sedentarnost postala nov imperativ globalne mobilnosti. Najina teza je, da so meje pandemije postale meje mobilnosti, pri čemer imperativ ostanidoma kot glavna točka protikoronskih politik spregleda družbene skupine in številne posameznike z družbenega roba, ki nimajo dostopa do varnega prostora izolacije, med njimi tudi migrante in begunce
Keywords: COVID-19; družbena neenakost; migracije; migrations; mobility; mobilnost; pandemics; pandemije; social inequality