The transition to farming and the ceramic trajectories in Western Eurasia - Budja, Mihael (Documenta Praehistorica, 2006)
Začetki in razvoj keramične tehnologije ter lončarstvo v Evraziji niso vezani na pojav kmetovanja. V Evropi so najstarejši keramični artefakti - figurice v obliki ženskih in živalskih teles - dokumentirani v Gravettianu. Najstarejše lončene posode se pojavijo v vzhodni Aziji, tisočletja pred kmetovanjem. V Levanti pojav lončarstva sovpada s kolapsom 'ritualne ekonomije' in družbeno decentralizacijo na koncu predkeramičnega neolitika. V jugovzhodni Evropi so začetki lončarstva povezani z različnimi socialnimi, simbolnimi in ritualnimi praksami lovcev in nabiralcev.
Keywords: Europe; Evropa; prazgodovina; arheološke najdbe; neolitik; keramika; ceramic; lončarstvo; družbeni razvoj; evolucija