Othering, resistance and recovery in Margaret Atwood's Cat's Eye - Vukelić, Aleksandra (ELOPE (Ljubljana), 2020)
Prispevek obravnava roman Mačje oko Margaret Atwood in opis alienacije, viktimizacije in ponovnega postavljanja na noge njene osrednje junakinje, Elaine Risley. V ospredju je Elainin občutek nepripadnosti in sočutje do obrobnih figur, ki sta predstavljena s postkolonialnimi teorijami podrugačenja in kulturnega upora. V prispevku so uvodoma opisani načini trpinčenja, marginalizacije in alienacije, ko Elaine zaradi kulturnih in socialnih razlik v novem okolju postane tarča očitkov o nenormalnosti. Pozornost se nato preusmeri na Elainin razvoj in dozorevanje kot obliko postavljanja na noge, prav tako je predstavljena vloga umetnosti, spomina in sočutja v tem procesu. Prispevek se sklene z ugotovitvijo, da Mačje oko opisuje primer podrugačenja in nemoč osrednje protagonistke, da bi obrnila tok dogajanja. Vendar se celo za Elaine, belopolto pripadnico srednjega razreda, tak zasuk zdi neizogibno nepopoln.
Keywords: Atwood, Margaret; memory; oppression; othering; podrugačenje; postavitev na noge; recovery; resistance; spomin; upor; zatiranje