Politologija, kakršna še bo - Vodovnik, Žiga (Teorija in praksa, 2022)
Članek naslavlja dileme in izzive, s katerimi se srečuje politična znanost na začetku 21. stoletja. Posebna pozornost je namenjena razumevanju države in demokracije, pri čemer članek v prvem delu problematizira prevladujoče geografske razlage države v politični znanosti, ki jo še vedno omejujejo ali celo opredeljujejo zgolj kot geografsko razmejeno in nespremenljivo ozemlje. Opozorimo na izgubo analitične ostrine v tovrstnih obravnavah države, saj povsem spregledajo procese redefiniranja in redistribuiranja države, ter s tem na procese njene de-/ reteritorizacije in prostorskega prestrukturiranja, ko se je država prisiljena prilagajati gospodarski dinamiki in ne več nasprotno. Pogosto nereflektirana nevarnost »teritorialne pasti« v obravnavah države pa je hkratno zamejevanje kronotopa za razumevanje in raziskovanje demokracije. Članek tako v drugem delu analizira glavne teorije demokracije in identificira njihove omejitve. Ugotavlja, da na prvi pogled heterogene in medsebojno izključujoče se obravnave povezuje podoben sentiment – politična agorafobija, prav tako pa zmotno enačenje demokracije z vladavino ljudstva, ki se realizira skozi državotvorne projekte. Na podlagi aktualnih pristopov v raziskovanju države in demokracije članek v zadnjem delu predlaga nove (meta)teoretske, epistemološke in metodološke pristope v politološkem raziskovanju
Keywords: Politične vede