Representation and production of the genius loci in literature - Stojmenska-Elzeser, Sonja (Primerjalna književnost, 2013)
Članek obravnava problematiko preseka kulturne geografije, literarne vede in ekokritištva. Posveča se razmerju med človeško ustvarjalnostjo in fizičnim svetom, v katerem živimo in skoz katerega prehajamo. Prostor je ne le geografski pojem, ampak tudi kulturni konstrukt. To dvojno gibanje reprezentacije in ustvarjanja oziroma konstruiranja specifičnih krajev je kontinuiran proces, v katerem imata umetnost in literatura pomembno vlogo.
Keywords: kulturna geografija; prostor; literarna pokrajina; genius loci; literarne študije