Long-term divergent selection for 8-week body weight in chickens - Terčič, Dušan (Acta agriculturae Slovenica, 2008)
Z namenom ocenjevanja učinkov dolgotrajne selekcije na genetske parametre, selekcionirane in korelirane lastnosti ter za potrebe izvajanja raziskav s področij fiziologije, biokemije in molekularne genetike je bil na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani izpeljan obsežen dvosmerni selekcijski poskus na telesno maso piščancev. Enaintrideset generacij smo odbirali piščance na večjo (D+ linija) in manjšo (D- linija) telesno maso pri osmih tednih starosti, ki je bila vseskozi edini selekcijski kriterij. V posameznih generacijah smo proučevali direktne (telesna masa) in korelirane učinke selekcije (klavne lastnosti, iykoriščanje krme, kakovost jajc in mesa, reprodukcijske lastnosti, lastnosti mišičnih vlaken, prehranske in fiziološke lastnosti). V članku so zbrani najpomembnejši rezultati omenjenih raziskav.
Keywords: perutnina; piščanci; selekcija; rast