Vloga zdravnika splošne medicine, specialista in imenovanega zdravnika pri obravnavi okvar kolena - Masten-Cuznar, Olivera (Zdravniški vestnik, 2006)
Izhodišča. Ustrezna obravnava bolnika od ugotovitve poškodbe ali bolezni kolena, zgodnja diagnostika, zdravljenje in rehabilitacija, ki lahko vključujetudi uporabo kolenske ortoze, so ključni za najboljši izid zdravljenja. Nujno je sodelovanje med splošnim zdravnikom, vključenimi specialisti in tudi imenovanim zdravnikom na ZZZS (Zavodu za zdravtsveno zavarovanje Slovenije), predvsem pa je v vseh primerih nujna motivacija bolnika za sodelovanje v procesu zdravljenja. Raziskave v svetu so pokazale nasprotujoče si, pozitivne in negativne učinke uporabe ortoz za koleno. Želelasem ugotoviti, kakšne razlike v odločanju imenovanih zdravnikov o ortozah za koleno in napototvah na rehabilitacijo v zdravilišče v Sloveniji. Metode. Retrospektivno sem pregledala podatke o odobrenih ortozah ter posebej o ortozah za koleno glede na število aktivnih opredeljenih zavarovanih oseb v desetih območnih enotah ZZZS, zbranih na ZZZS oddelku za medicinskotehnične pripomočke v letih 2001, 2002 in 2003. Analizirala sem vse odobrene rehabilitacije v zdravilišču ter posebej rehabilitacije v zvezi z desetimi izbranimi diagnozami poškodb in bolezni kolena glede na število aktivnih opredeljenih zavarovancev v območnih enotah ZZZS iz računalniške baze podatkovZZZS za leto 2001, 2002, 2003 in 2004. Rezultati. Iz pregledanih podatkov sem razbrala negativen trend števila odobrenih ortoz za koleno in števila vseh odobrenih rehabilitacij v zdravilišču ter zmeren porast odobrenihrehabilitacij v zdravilišču za izbranih deset diagnoz. Največ odobrenih ortoz je bilo glede na število aktivnih opredeljenih zavarovancev v OE (območnih enotah) Novo mesto in Maribor, najmnaj v OE Koper in Nova Gorica.Največ odobrenih rehabilitacij v zdravilišču na število aktivnih opredeljenih zavarovancev za dest izbranih diagnoz poškodb ter bolezni kolena je bilo v OE Krško in Ravne na Koroškem, najmanj v OE Maribor in Koper. (Izvleček prekinjen pri 2000 znakih).
Keywords: Diagnosis; diagnostika; Insurance, Health; Joint Diseases; Knee Injuries; Knee Joint; koleno; Koleno, poškodbe; Kolenski sklep; Orthotic Devices; Ortotski aparati; Osnovno, zdravstveno varstvo; poškodbe; Primary Health Care; rehabilitacija; Rehabilitation; Sklep, bolezni; splošna medicina; Therapy; vocational rehabilitation; Zavarovanje zdravstveno; zdravljenje; zdravniki