List 53. Gospodarske skušnje. (Poduk, kako živino pametno krmiti in na-pajati.) 1. Pred vsakim krmenjem i futranjem} se morajo jasli in gare čisto osnažiti in iz njih vsi ostanki pobrati. 2. Živini se ne sme nikoli preobilo klaje navaliti, da je živina ne zameče, ovoha in oslini, ker potem se sogreje in neokusna postane, pa se živini priskuti. 3. Naj se ji pred druga klaja ne poklada, dokler ni prve vse pojedla. 4. Ce se je živina od težkega dela ali prenaglega teka jako pre-grela , ne pokladaj ji še vroči klaje , ampak še le , ko se je do dobrega učuhnila in ohladila, čez 1 ali čez 2 uri. 5. Po vsakem krmenji naj se ji nekoliko časa pokoja da; posebno potrebno je to za živino, ktera prežvekuje, ker ji je prežvekovanje ravno tako potrebno kakor klaja, zato potrebuje tudi svoj čas. Ce pa ni mogoče vprežnih volov po klaji pri pokoji nekoliko časa pustiti, goni jih od začetka prav zložno. 6. Živine ne smeš nikoli dolgo žejne puščati, ampak napajati se mora že med krmenjem , kakor tudi po krmenji; iu sicer saj konje po trikrat, prežvekovavno živino pa po dvakrat na dan. 7. Tako živino, ktera naglo in obilo vode pije, zadržuj, da bo le prenehoma pila, da se naenkrat preveč vode ne navleče. 8. Ne napajaj živine nikoli, ko se je krme nažrla, ktera napenja in vetrove dela, ampak nekoliko časa pozneje in o prenehljejih. 9. Ne napajaj živine, ki je soli dobila, koj po nji, preveč bi se znala vode natrombati, kar ji utegne škodovati, ali saj sol preveč zvo-deni. 10. Razgreti in žejni živini pomeči, preden jo napajaš, nekoliko klaje; če pa zastran žeje po nji ne sega, daj^u^tfkoHjco namočene ali pa vlažne krme, ali potresi vo^O^^jv^posodi, iz ktere živiuče pije , z otrobi ali pa swi%n^MH^JfŠ>'oiin, da se živiuče tako naglo vode ne navleče. 442