18th Century educational sciences of Piarists, Jesuits, and Franciscans in Slovenian and Polish lands in the limelight of those times scientific concepts - Južnič, Stanislav (Šolsko polje, 2012)
Številni frančiškani so bili pomembni pedagogi, če izpostavimo le Marina Mersenna (*1588; OFMConv 1611; +1648). Tako je skrajni čas, da njihovim zgornjim modernim profesorjem pripišemo slavo, ki si jo zaslužijo. Frančiškanski provincial Škerpin je kupil številne sodobne in starejše tehniško zasnovane učne knjige za svojo ljubljansko knjižnico. Filozofi ja je njega dni še vedno vsebovala tehnologijo, matematiko, fi ziko in biološke vede. Poglavitno tehniško vprašanje 17. stoletja so bili poskusi z vakuumom, ki so Škerpina še vedno zanimali, tako da je utemeljil pouk tehniških ved na Kranjskem po bavarskih frančiškanih Zinsmeisterju in Hieberju poldrugo stoletje po Škerpinovi smrti. Škerpin je svoje obiske Španije opisal v danes izgubljenem potopisu in pri tem nabavil mnogo tehniško naravnanih učbenikov španskih frančiškanov, ki so jih v Ljubljani radi uporabljali. Jezuit Gruber in laični profesor Hacquet sta v Ljubljani drug ob drugem razvijala nekoliko nasprotujoči si Boškovićevi pedagogiki in ateistično šolstvo. Čeprav sta bila po letu 1775 sovražna, sta oba svoj način poučevanja zanesla med Poljake, Gruber pa je svoje pedagoške ideje razširil celo v prekomorske kraje.
Keywords: 18.st.; Baltasar Hacquet; Carlo Benvenuti; Franciscans; frančiškani; Gabrijel Gruber; history of education; Ljubljana; Poland; Poljska; Rudjer Bošković; vzgoja in izobraževanje; zgodovina izobraževanja; zgodovinski pregledi; Žiga Škerpin